House Width 5 Meters But Length: Annandale House

Annandale House is a house with land that extends to the rear with a width of five meters and the contours of the land that go up and down. This land is flanked by residential buildings in the direction of the landmark and piano factory in the north. While in the west and east direction presents a garden and green-green scenery.

Designed by Co-Ap, this house in Sydney has a variety of uniqueness. On high land contours, this building consists of only one level, while on lower land there are two levels of building floors.

Of course there are several open areas in the building that are shown on the boundary of the land by the heritage wall of the piano factory. The wall was also used as a backdrop for this area.

In a two-story building mass, rooms at the basement level are made with open layouts. The three bedrooms in this house are located on the top floor of the two-story building mass.

The master bedroom is arranged away from the south area of ​​the building to minimize the shadows caused by factory buildings into the room. In addition, with such a concept it will increase the level of privacy of the owner in the main bedroom.

To enter natural lighting into the lower floor, the architect separated the existing building and added it with voids on the stairs. Equipped with a glass roof that can be opened. This is one of the features of the house to respond to weather problems in winter and summer.

Void is also one of the links between rooms. Instead of splitting the room, voids act as a spatial part that connects public and private areas in unexpected ways in this longitudinal field.

The land that is imagined with surrounding buildings provides an opportunity to explore the use of glass in the home in various ways. In this house the window uses a solid panel as the wall uses glass material so that it provides a visual connection to the page. Skylights on voids at home can capture daylight throughout the year.

The hallway near the courtyard is decorated with glass walls that act to capture the warmth of the sun in the winter and channel it throughout the house.

The material selection and completion of this house is very influential in the presence of a very thick brick wall from the piano factory. The architect chose local materials, namely sandstock bricks to build additional walls combined with the brick and concrete left over from the ruins of the expansion of existing buildings to provide local area characteristics. Some parts are also left without paint, but the metal roof layer is galvanized. Steel material is colored with blood red which represents the heritage color around the building.

Developing strong relationships with heritage walls of piano factories has become the main concept in this project. This house responds to the use of material used by the dividing wall and responsibly integrates it into the home site. Like the use of a porch at home with recycled materials. The house terrace which is the original feature at home is still used to maintain the streetscape character at home.

The green roof is also applied to the house. Not only the beauty of the green roof, this area is also equipped with a water storage tank to store rainwater to water the garden, toilet and laundry.

Leave a Comment